Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pentagon vyjasňuje zmatky kolem počtu amerických vojáků v Afghánistánu

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington – Americká armáda má v v Afghánistánu asi 11.000 vojáků. To je asi o 2600 mužů a žen ve zbrani více, než dosud Washington oficiálně udával. 

Uvedla to agentura Reuters s odkazem na oznámení Pentagonu. „Nedošlo k žádnému navýšení," uvedla mluvčí Pentagonu Dana Whiteová s tím, že zpřesnění je snaha ministerstva obrany o větší transparentnost.

Informace přichází v době, kdy ministr obrany James Mattis vyjádřil nelibost nad metodikou určování počtu amerických vojáků v oblastech konfliktů.

O nejasném počtu amerických vojáků nasazených v Afghánistánu informovala média před týdnem, kdy s odvoláním na nejmenované činitele Pentagonu udávala jejich počet mezi 11.000 a 12.000.

K tehdy oficiálnímu počtu nasazených 8400 vojáků započítala i ty muže a ženy ve zbrani, kteří do země v rámci pravidelných rotací přijeli, případně se chystají k odjezdu. Do výčtu byli zahrnuti i ti, kteří v Afghánistánu působí v rámci krátkých misí.

Americká armáda poprvé po řadě let zveřejnila podrobnosti o své vojenské přítomnosti v Afghánistánu, podotýká Reuters.

Témata:  U.S. ARMY Pentagon Afghanistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy