reklama

Harvey si podle různých a oficiálně nepotvrzených zdrojů vyžádal nejméně 30 mrtvých. Úřady, které zatím udávají okolo dvou desítek mrtvých, se obávají, že bilance obětí vzroste, jakmile voda opadne a záchranáři začnou prohledávat trosky a nyní nepřístupné domy.

Kvůli bouři nyní platí federální stav přírodní katastrofy ve 33 texaských okresech. "Přidali jsme dalších 14 okresů," řekl texaský guvernér Greg Abbott. "Zahrnutí do federálního stavu přírodní katastrofy znamená, že jednotlivci i místní správa budou mít nárok žádat pomoc od FEMA," dodal.

Výše škod, které Harvey způsobil, zatím není známa. Abbott sice nejdříve odmítl o konečném účtu spekulovat, odhaduje ale, že přesáhne řádění hurikánu Katrina v roce 2005 a bouře Sandy v roce 2012. Následně řekl, že bude možná třeba od federální vlády více než 125 miliard dolarů, což je suma, kterou americká vláda uvolnila na rekonstrukce po Katrině.

Harvey v noci na dnešek nad centrální Louisianou zeslábl na tlakovou níži později během dne vstoupí do Arkansasu a Mississippi.

Meteorologové navíc upozorňují, že se mohou na jihu USA vytvořit tornáda. Ohrožen je sever Louisiany a jižní a centrální část Mississippi a také Alabama.