Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Černobylské jaderné elektrárny dnes vystoupí česká kapela Mňága a Žďorp

Nový kryt elektrárny v Černobylu
Nový kryt elektrárny v Černobylu
Foto: YouTube

Slavutyč - Nedaleko místa, kde v roce 1986 explodoval blok Černobylské jaderné elektrárny, se koná hudební festival Chernobyling. Jako hlavní hvězda na něm dnes vystoupí česká skupina Mňága a Žďorp. Včera natáčela v zóně elektrárny s režisérem Tomášem Krejčím klip k písni Boží mlýny.

Skupina Mňága a Žďorp, která slaví už 30 let na hudební scéně, zahraje v ukrajinském městě Slavutyč, v němž žijí lidé evakuovaní z města Pripjať, zóny zamořené radioaktivitou. Festival začal ve středu a potrvá do pátku.

"Jde o akci na podporu tamního obyvatelstva, které žije v okolí bývalé jaderné elektrárny, a na podporu rozvoje turistiky v oblasti. Případný výtěžek bude věnován starým lidem," řekl ČTK lídr skupiny Petr Fiala.

Píseň Boží mlýny pochází letošního alba Třínohý pes. "Názvem desky jsme chtěli lehce naznačit, že i třínohý pes může být veselý. Nezáleží na počtu nohou, ale na tom, kam ty nohy jdou?" podotkl Fiala.

S následky havárie v černobylské elektrárně se lidé i příroda vyrovnávají dodnes, například z městečka Pripjať, kde bydleli zaměstnanci podniku, je dnes město duchů. Bezprostředně po explozi reaktoru zahynulo několik desítek lidí. Celkové počty obětí se pohybují od jednotek tisíc až po téměř 170.000 mrtvých. Zpráva takzvaného Černobylského fóra z roku 2005 hovoří asi o 4000 obětech. Úřední ukrajinské zdroje ale tvrdí, že v důsledku katastrofy zahynulo 167.653 lidí.

Témata:  Černobyl festivaly Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy