Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové sankce vůči KLDR? Podle Číny mohou být destruktivní

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Peking - KLDR v noci na úterý SELČ uskutečnila další raketová test, načež začaly mnohé země volat po ještě přísnějších sankcích. Tyto snahy dnes Čína ostře krizivala, označila je za "destruktivní".

Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání test severokorejské rakety Hwasong-12 jednomyslně odsoudila, novými sankcemi Pchjongjangu ale nepohrozila.

Japonsko ve středu žádalo Spojené státy, aby v Radě bezpečnosti navrhly uvalení nových sankcí na Severní Koreu. Podle diplomatů citovaných listem The Japan Times by tyto sankce mohly být namířeny proti Severokorejcům, které diktátorský režim vysílá pracovat do zahraničí a od nichž získává tvrdou měnu. Sankce by mohly zasáhnout i vývoz textilních výrobků a dodávky ropy.

Japonský premiér Šinzó Abe a americký prezident Donald Trump se ve svém druhém telefonátu od severokorejského testu ve středu večer SELČ shodli na nutnosti zesílit tlak na KLDR.

"Jisté země ignorují výzvy k dialogu a nemluví o ničem jiném než o sankcích... Svými činy a slovy hrají destruktivní roli," uvedla na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Témata:  Čína Severní Korea OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy