Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko a Polsko dnes zkritizovaly Macrona

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Budapeš - Opakovaná kritika francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na adresu polské vlády se přímo netýká Polska, ale jde o poselství přímo určené domácí politice a veřejnému mínění ve Francii, kde se Macron ocitl v obtížné situaci kvůli očekávání okamžitých výsledků.

Po setkání s kolegy z visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska a Slovenska, to dnes v Budapešti řekl šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski. Hostitel schůzky, maďarský ministr Péter Szijjártó ujišťoval o jednotě V4 tváří v tvář pokusům o její rozkol a kritizoval údajné snahy Evropské komise uplatňovat vůči Polsku odlišná měřítka než vůči jiným členským státům.

Macron při svém nedávné cestě do střední a východní Evropy, kde jednal o chystaných změnách ve směrnici o vysílání pracovníků, opominul Budapešť a Varšavu, podle médií naprosto úmyslně, protože Varšava jakékoliv změny předem tvrdě odmítla. Polská premiérka Beata Szydlová a Waszczykowski pak dotčeně reagovali na Macronova slova, že se polská vláda svými kroky proti hodnotám EU sama izoluje, a vyčetli francouzskému prezidentovi aroganci i ignoranci.

Waszczyskowski dnes v Budapešti podle agentury AFP hovořil také o tom, že debatu o reformě vysílání pracovníků je záhodno "z politické a ideologické roviny" dostat na technickou úroveň, kde - jak doufá - bude možný kompromis ve sporu mezi starými a novými členy EU. "Doufám, že až odešleme tuto otázku z politické agendy do technické diskuse, najdeme kompromisní řešení pro celou EU," řekl.

Staré členské země si stěžují na to, že levnější vysílané síly z východu unie ohrožují jejich pracovní místa. Nové unijní země zas argumentují tím, že by změny mohly ohrozit jejich firmy a dotknout se hlavně řidičů z povolání. Nicméně jednání Macrona s šéfy české a slovenské vlády v Salcburku napověděla, že kompromis by mohl být uzavřen do říjnového jednání ministrů dopravy EU, kdy má být revidovaná směrnice schválena. Postačí k tomu kvalifikovaná většina, čili Polsko nebude mít šanci směrnici vetovat.

Polský ministr také vyjádřil politování nad tím, že místopředseda Evropské komise Frans Timmermans "se rozhodl překročit pravomoci eurokrata a zahájil politickou debatu, politickou akci proti Polsku", když EK kritizuje soudní reformu v Polsku jako ohrožení právního státu a demokracie.

Timmermas dnes v debatě s poslanci Evropského parlamentu přesvědčoval, že EK nechce Polsko trestat sankcemi, ale dosud marně usiluje o dialog s Varšavou, který by vedl k nápravě. "Nelze se vrátit do situace, kdy se o rozsudcích bude rozhodovat kdesi v stranické centrále," prohlásil o situaci v Polsku.

Témata:  Polsko Maďarsko Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.