Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Česko za uprchlíky platit? EK posuzuje reakci v řízení kvůli kvótám

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropská komise nyní posuzuje odpovědi Maďarska, Polska a České republiky na její měsíc staré stanovisko v pokračujícím řízení kvůli přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka podle kvót.

Novinářům to dnes řekla mluvčí komise Tove Ernstová. Teď se ale podle ní nedá říct, kdy a jak bude komise na postoj tří zemí reagovat. Budapešť oznámila, že Brusel požádala o proplacení poloviny nákladů na ochranu hranic před náporem migrantů, které maďarská vláda vyčíslila na celkem 800 milionů eur (asi 21 miliard Kč).

Evropská exekutiva 26. července posunula do druhé fáze řízení proti trojici středoevropských zemí, když jim zaslala takzvaná odůvodněná stanoviska a dala měsíc na reakci. Pokud komise dojde k názoru, že odpovědi nebyly uspokojivé, může se obrátit s žalobou k unijnímu soudu. Ten by pak mohl rozhodnout o jednorázové vysoké pokutě či opakovaném penále do chvíle, než daná země své povinnosti začne plnit.

Česko argumentuje tím, že jednorázový program přerozdělování některých žadatelů o azyl ze zemí zatížených migrací nikdy neplnil svůj smysl a nefungoval.

Dvouletý program, který byl proti vůli Česka, Maďarska a několika dalších zemí schválen v září 2015, předpokládal převzetí celkem 120.000 osob ze dvou jihoevropských zemí přetížených migrační krizí, tedy z Itálie a Řecka. Slovensko a Maďarsko rozhodnutí napadly u unijního soudu, jehož generální advokát ale doporučil žalobu zamítnout.

Mluvčí Ernstová dnes také připomněla, že počty přesunutých v rámci programu se dál zvyšují a že červen byl v tomto ohledu rekordní měsíc. Je podle ní zvládnutelné do konce září či krátce poté mezi ostatní země EU přerozdělit všechny žadatele o azyl, kteří na účast v programu mají právo a do konce září - kdy program končí - se budou nacházet v jedné ze dvou jihoevropských zemí.

Témata:  Česká republika Evropská komise (EK) uprchlíci EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy