reklama

Šéfka německé vlády se v září 2015 rozhodla pustit do spolkové republiky uprchlíky bez kontroly na hranicích, což zdůvodnila jako nutný humanitární krok v napjaté situaci.

"Merkelová by neměla opakovat chybu, kterou udělala v roce 2015, a sice to, že evropské partnery nezahrnula (do svého rozhodování), ale až následně je informovala, což dodnes Polsku a Maďarsku umožňuje, aby se vyhýbaly zodpovědnosti s tím, že se jich nikdo neptal," uvedl Schulz.

V letech 2015 a 2016 přišlo do Německa celkem téměř 1,2 milionu běženců a uprchlická politika spolkové vlády se stala terčem kritiky všech zemí V4.

Čtveřice těchto států odmítá naplňovat kvóty na přerozdělování uprchlíků. Podle Schulze takový přístup není možný. "Udělal bych především jedno - evropským partnerům řekl, že Německo, Itálie a Řecko nemohou přijmout všechny běžence. Buď bude solidární rozdělování uprchlíků mezi všechny, nebo Německo zpochybní rozpočet EU," nechal se slyšet sociální demokrat.

Merkelová nedávno uvedla, že odmítá spojovat otázku přerozdělování běženců s čerpáním unijních fondů. Také ona ale na přerozdělování běženců trvá.