Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci s drahými mobily? Takto si je obhajují... Radši budou bez jídla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Just Communication

Londýn – Ohledně uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí, kteří v rámci migrační krize přichází do Evropy, se často objevují fotografie, na kterých uprchlíci mají drahé chytré mobilní telefony. Takové snímky často vyvolávají kritiku. Jak ale uvádí britský server The Independent, uprchlíci vysvětlují, že jsou pro ně chytré telefony velmi důležité.

Nejcennější předmět

Server s odkazem na dokumentární snímek „Children on the Frontline" uvádí, že jsou pro mnohé uprchlíky chytré telefony tím nejcennějším, co mají. Pomáhají jim zůstat v kontaktu se svým starým životem a zorientovat se v tom novém.

Hala, uprchlice ze Sýrie, v dokumentu toto potvrdila. „Chápete, proč je tenhle telefon tak cenný? Je v něm všechno. Je tu celá moje rodina, celý můj svět."

Jak server vysvětluje, Hala utekla ze Sýrie poté, co byl její manžel unesen skupinou Islámský stát (IS). Vzala proto svoje dcery a skrze Turecko se dostala do Evropy. Nyní žije v Německu a bojí se, že svou rodnou zemi už nikdy neuvidí. Telefon pro ni představuje jediný způsob, jak se s manželem může spojit.

Server podotýká, že krom kontaktu s rodinou a dalšími lidmi, které uprchlici zanechali v domovské zemi, telefony slouží i dalším účelům, což z nich činí „jeden z nejdůležitějších předmětů pro vysídleného člověka. Jsou tak důležité, že nevládní organizace v uprchlických táborech už standardně lidem rozdávají nabíječky."

Důležité jsou mapy i internet

Jeden z uprchlíků například popisuje situaci, kdy jemu a dalším lidem telefon zřejmě zachránil život. Na lodi mezi Tureckem a Řeckem jejich lodi přestal fungovat motor. Díky GPS navigaci v mobilu byl ale schopen zjistit, kde se nachází, a následně kontaktoval pobřežní hlídku.

Další uprchlík pak podle serveru zdůraznil: „Naše telefony a power banky jsou pro naši cestu důležitější než všechno ostatní. Jsou dokonce i důležitější než jídlo."

Díky internetu v mobilu a sociálním médiím pak jsou uprchlíci schopni zůstat v kontaktu s příbuznými nebo získat cenné rady od lidí, kteří již cestu podstoupili.

Server podotýká, že použití chytrého telefonu může také snížit závislost uprchlíků na pašerácích. „Na druhou stranu jich tyto zločinecké skupiny také využívají. Mnoho z nich propaguje své služby na Facebooku, kde zakládají stránky jako ‚Pašování do EU', aby si našli zákazníky a propagovali speciální nabídky," dodává server.

Témata:  uprchlíci telefony mobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy