reklama

Odessa je TBC zasažená vůbec nejvíce z celé země, na 100 tisíc zdravých je 110 případů nakažených a počet neustále narůstá. Nemoc je spojována s migrací, nestabilitou a chudobou a může vážně ohrozit Evropu i kvůli tomu, že se Ukrajina snaží o integraci na západ díky novému bezvízovému systému. Pro srovnání - v roce 2015 bylo nahlášeno 518 pacientů s tuberkulózou, to je 4,9 případů na 100 tisíc obyvatel.

"Ukrajina by měla věnovat zvláštní pozornost TBC," řekl Alexey Bobrik ze Světové zdravotnické organizace (WHO). "Může to snadno přerůst v globální problém." Tuberkulózu se podařilo v Evropě téměř vymýtit na počátku 20. století díky lepší zdravotní péči, informovanosti lidí a vyšší životní úrovni.

Poslední pandemii onemocnění hlásila Ukrajina v roce 1995. Tehdy získala mezinárodní pomoc nejen s bojem proti TBC, ale také HIV. Nicméně slabá politická vůle a nedůvěra lidí v chátrající zdravotní systém zdržovala pokrok v léčení.

Ukrajina stále léčí lidi s TBC podle systému, který se od sovětských dob příliš nezměnil. Je založen na lůžkové léčbě trvající měsíce nebo dokonce roky v klinikách a sanatoriích, která jsou umístěna v kdysi překrásných historických budovách. Dnes jsou však v havarijním stavu a naprosto nevhodná pro léčbu pacientů. "Nemůžeme poskytnout správné podmínky pro léčbu," uvedl lékař Oksana Leonenko-Brodetskaya, který vede kliniku TBC v Odesse. Podle něj chybí zcela izolované oddělení, aby nedocházelo ke křížové nákaze.

Podle WHO by však izolace pacientů problém nevyřešila - je potřeba včas a s přesností určit diagnózu. Většina pacientů přestane být infekční během několika dnů nebo týdnů po zahájení léčby, pokud se podchytí dostatečně brzo. V zemi je nízká zaměstnanost a lidé se nemůžou spolehnout na sociální zabezpečení, pobyt v nemocnicích je zde navíc drahý. Ve městech jako je Odessa s vysokým počtem migrantů je nereálné předpokládat, že by pacienti zůstali na lůžkách měsíce.

Podle Bobrika nemá Ukrajina peníze na vytvoření potřebných míst v nemocnicích, problém je však i s pacienty. Mnozí se zaregistrují pod falešnými adresami a zmizí hned, jakmile je jim trochu lépe. Jiní si zbytečně dlouho namlouvají, že se jedná jen o chřipku a odmítají jít k lékaři, jiní chodí do práce i s diagnostikou TBC, protože si nemohou dovolit přijít o příjem.

Zdravotní péče je na Ukrajině sice zadarmo, ale musíte platit za všechny doprovodné služby včetně léků. "Oberou vás za všechno," říká jedna z pacientech. "Nic tady není zadarmo." Ta měla sice štěstí, že jí tuberkulózu diagnostikovali včas a nemusela se léčit na lůžku v nemocnici.

I tak však musela každý den docházet do nemocnice a pod dohledem lékaře a sestry brát léky. U těžších případů trvá kompletní léčba i dva roky. I když lidé nemají peníze na hospitalizaci, každodenní dojíždění jsou velké finanční výdaje zvlášť pro ty, kteří žijí mimo města.