Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabsko-kurdská aliance prý osvobodili staré město v Rakká od IS

Armáda Kurdů
Armáda Kurdů
Foto: cabinet.gov.krd

Rakká - Jednotky arabsko-kurdské koalice, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní letecká koalice pod velením Spojených států, dnes oznámily, že dobyly poslední části starého města v syrské Rakce. Koalice pod vedením USA zatím informaci nepotvrdila.

"Oznamujeme našemu lidu, že jsme osvobodili staré město v Rakce," stálo v prohlášení Syrských demokratických sil (SDF). Arabsko-kurdské oddíly poprvé vstoupily do Rakky na počátku června, když se jim toto město podařilo prakticky obklíčit.

Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, která má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu. Od června se arabsko-kurdským silám podařilo dobýt, jak samy tvrdí, na IS asi 65 procent Rakky. Džihádisté však stále kontrolují některé čtvrti na západě města.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje, oznámila, že arabsko-kurské síly získaly kontrolu nad více než 90 procenty starého města, nikoliv nad celým jeho územím, jak SDF tvrdí.

Mluvčí mezinárodní letecké koalice plukovník Ryan Dillon uvedl, že stále čeká na potvrzení o dobytí starého města od zdrojů z koalice.

Témata:  Islámský stát Sýrie terorismus Kurdové

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.