Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptu hrozí přelidnění, do terénu vyrazili experti na plánované rodičovství

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptské ministerstvo zdravotnictví zahájilo v červenci iniciativu, která má omezit populační růst. Chce tak do roku 2030 ušetřit vládě v přepočtu kolem 11,3 miliardy dolarů (asi 247 miliard Kč).

Káhiru nepotěšily výsledky aktuálního sčítání lidu. Egypt má už přes 93 milionů obyvatel. Při pokračování současné porodnosti může do roku 2030 populace činit 128 milionů.

"Dvě největší hrozby, kterým Egypt čelí po celou svou historii, jsou terorismus a populační růst. To snižuje šance Egypta na dosažení pokroku," řekl prezident Abdal Fattáh Sísí.

Do 18 venkovských provincií se ministerstvo chystá vyslat až 12.000 obhájců plánovaného rodičovství. Hlavně na venkově je totiž dlouhá tradice velkých rodin, na děti se tam pohlíží jako na budoucí pracovní sílu. Zároveň mimo města převládá názor, že islám zakazuje omezování počtu potomků.

V Egyptě se za posledních deset let narodilo přibližně 20 milionů dětí. Mnoho se jich narodilo od revolučního roku 2011, kdy byl svržen prezident Husní Mubarak.

Prudký nárůst počtu obyvatel podle pozorovatelů znamená, že vzniká generace, která bude mít jen malé vyhlídky na práci a zůstane odkázaná na vládní pomoc nebo se pokusí emigrovat. Egypt není ekonomicky soběstačný, v minulých letech obdržel miliardy dolarů pomoci od zemí z oblasti Perského zálivu. Když se loni tok peněz snížil, musela se Káhira obrátit na Mezinárodní měnový fond (MMF) a vyjednat půjčku 12 miliard dolarů.

Témata:  Egypt obyvatelstvo porodnost

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy