reklama

Podle barmských úřadů násilnosti vyvolala povstalecká skupina Arakanská armáda za spásu Rohingů a tu také vláda viní z vypálení domů. Skupina se minulý týden přihlásila ke koordinovaným útokům na posty bezpečnostních sil, které pak vedly k armádnímu zásahu.

Asi 1,1 milionu muslimských Rohingů obývá v převážně buddhistické Barmě zejména pás území na břehu Indického oceánu na západě země. Arakanský stát sousedí s Bangladéšem, kam Rohingové dlouhodobě míří ve snaze uprchnout před útlakem, jelikož barmská vláda je neuznává jako právoplatnou národnostní menšinu. V Bangladéši již nyní žije více než 400.000 rohingských uprchlíků a tamní vláda tvrdí, že kapacita pro běžence je vyčerpaná.

Agentura AP napsala, že události v Arkanském státě vrhají špatné světlo na barmskou vůdkyni a bývalou disidentku Do Aun Schan Su Ťij.

Americký odborník na záležitosti Barmy Derek Mitchell řekl, že za současnou krizi kolem Rohingů nese odpovědnost minulá vláda. Ústava z dob junty poskytuje armádě stále velké pravomoci a vojsko nadále kontroluje i klíčová ministerstva. Současná vláda mohla podle Mitchella k ochraně Rohingů učinit více, ale "je to těžké, když 90 procent národa vyvíjí tlak právě opačným směrem," dodal Mitchell. Za vlády prezidenta Baracka Obamy byl velvyslancem v Barmě a pomohl tam prosadit politické změny.

Národní liga pro demokracii (NLD), již Su Ťij vede, vyhrála v roce 2015 parlamentní volby a v roce 2016 se do čela Barmy postavil první zvolený civilní prezident. Su Ťij se stala státním poradcem, což odpovídá funkci premiéra.