Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Madridu hoří skládka pneumatik, valí se černý kouř +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: LAtimes.com

Madrid - U Madridu hoří skládka pneumatik. Je největší ve Španělsku a zároveň nejrozsáhlejší svého druhu v celé Evropě. Úřady doporučily lidem v okolí zavřít okna a kardiaci by neměli vycházet z domu. Školy ve městě Seseňa zůstaly zavřené.

Nedaleko Madridu hoří mohutná skládka pneumatik a do okolí se šíří oblaka štiplavého kouře. Jedovaté zplodiny už přinutily 8000 obyvatel v okolí opustit svoje domovy v rámci evakuace, kterou úřady nařídily pro celkem 9000 lidí. Jde o největší skládku pneumatik ve Španělsku, podle listu El Mundo i o největší skládku svého druhu v Evropě.

Vláda autonomního regionu Kastilie-La Mancha, kde se skládka nachází, informovala, že evakuace se týká bytového komplexu v městečku Seseňa. Na místě zasahovaly i sanitky odvážející lidi přiotrávené kouřem či jiné nemohoucí osoby.

Požár vypukl asi dvě hodiny po půlnoci u města Seseňa, které leží asi 30 kilometrů od španělské metropole. Fotky na sociálních sítích dokládají, že obrovský mrak černého kouře je vidět i z Madridu.

Zdroj: YouTube

Podle předsedy regionální vlády Kastilie-La Mancha Emiliana Garcíi-Page je na skládce asi pět milionů pneumatik, takže likvidace požáru může trvat i několik dní.

Podle starosty města Seseňa Carlose Velázqueze vše nasvědčuje tomu, požár byl založen úmyslně, protože v posledních dnech i celou dnešní noc pršelo a ohnisko se nacházelo na kraji skládky.

Podle španělských médií hořelo dopoledne asi 40 procent skládky, po poledni list El Mundo napsal, že shořelo 80 procent z asi 117.000 metrů čtverečních skládky. Na ní je asi 100.000 tun pneumatik.

Témata:  Španělsko skládka požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy