Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroly v Brenneru se neplánují, počet uprchlíků klesá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto

Brenner (Itálie) - Hraniční kontroly v Brennerském průsmyku prozatím nebudou. Oznámili to dnes ministři vnitra Itálie a Rakouska Angelino Alfano a Wolfgang Sobotka po společné schůzce. O kontrovezním opatření uvažovala Vídeň pro případ, že by se proud uprchlíků po uzavření balkánské trasy stočil přes Itálii a Alpy.

K úplnému uzavření hranice by podle dubnového prohlášení rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila mohlo dojít "v extrémním případě", kdyby Itálie umožnila běžencům putovat svým území svobodně dál do střední Evropy.

Dnes ale rakouský ministr vnitra řekl, že se v posledních týdnech počty uprchlíků díky práci italských úřadů dramaticky snížily, a kontroly v Brenneru proto nejsou potřeba.

Plány Vídně na přísnější hraniční kontroly na klíčové spojnici mezi Itálií a Rakouskem kritizovala mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová či předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který hovořil dokonce o politické katastrofě pro Evropu.

Témata:  Rakousko Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy