Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další evakuace kvůli pumě z války: Ve Frankfurtu opustilo domov 60 tisíc lidí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Frankfurt nad Mohanem - kvůli chystanému zneškodnění letecké pumy z druhé světové války muselo dnes být evakuováno 60 tisíc obyvatel Frankfurtu nad Mohanem. V okruhu zhruba 1,6 kilometru od místa nálezu pumy museli lidí odejít do dnešních 8:00 SELČ, další tři hodiny pak jsou vyhrazeny pro odchod těch, kteří tak sami neučinili.

Policie nyní opuštěné ulice prochází a zjišťuje, zda všichni nařízení uposlechli. Média uvádějí, že dnešní evakuace je vůbec největší v německých poválečných dějinách.

Důvodem, proč lidé musí preventivně opustit část města, ve kterém žije 700.000 obyvatel, je nevybuchlá pumu o hmotnosti 1,8 tuny. Pyrotechnici s jejím zneškodněním chtějí začít okolo poledne a odhadují, že jim práce potrvá asi čtyři hodiny.

Leteckou pumu našli dělníci při stavebních pracích poblíž univerzitního kampusu frankfurtské Goetheho univerzity v městské části Westend. Bomba ležela podle agentury DPA po desetiletí pod domem, který byl nedávno stržen.

Témata:  nálezy bomb z II. světové války Německo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy