reklama

Šéf Kambodžské národní strany záchrany (CNRP) Kem Sokha měl být v příštích volbách hlavním vyzývatelem stávajícího premiéra, který je v čele vlády - s pětiletou přestávkou v roli spolupremiéra v 90. letech minulého století - už o roku 1985.

Kem Sokha obviněný z velezrady byl zatčen dnes brzy ráno místního času ve svém domě v kambodžské metropoli. Hun Sen podle fresh News řekl dělníkům jednoho oděvního podniku, že "třetí strana" stojící za údajným spiknutím je tatáž, která byla za pučem za roku 1973. "Jsou to Spojené státy. Je to akt velezrady se spiknutím s cizí zemí, zrada vlastní země, což vyžaduje zatčení," prohlásil Hun Sen.

Kambodžská váda však dnes zveřejnila videozáznam zachycující údajně opozičního vůdce Kem Sokhu hovořícího o konspiraci proti vládě s podporou USA. Video prý pořídila soukromá mediální společnost Cambodia Broadcasting Network v Austrálii.

Kem Sokha na videu podle agentury Reuters zjevně hovoří se svými stoupenci spíš o politické strategii s podporou USA, než přímo o spiknutí s cílem svrhnout vládu. Kem Sokha na záznamu srovnává situaci v Kambodži se situací v bývalé Jugoslávii v roce 2000, kdy lidové protesty vyústily ve svržení Slobodana Miloševiče. "USA, které mi pomáhaly, mě požádaly, abych převzal jugoslávský, srbský model, kde byli schopni vyměnit diktátora Miloševiče," říká zjevně Kem Sokha.

Hun Sen od mládí bojoval v jednotkách ultrakomunistických Rudých Khmerů krutého diktátora Pol Pota. Při bojích o Phnompenh v jejich řadách přišel o oko a částečně ochrnul. Při dlouhodobém léčení v nemocnici přehodnotil své názory, rozešel se s Polpotovci a v červnu 1977 se připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Polpotovu genocidnímu režimu.

Hun Sen nejeví známky ochoty se moci vzdát a v posledních měsících vystupňoval útoky vůči médiím. Deník The Cambodia Daily, známý svým kritickým zpravodajstvím, dnes oznámil, že po 24 letech končí. Hun Senova vláda mu totiž nařídila, že musí ukončit svou činnost, pokud do pondělí nezaplatí 6,3 milionu dolarů na daních za uplynulých deset let.