Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zabránit teroristickým útokům na Západě?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: HuffingtonPost

Nedávné teroristické útoky ISIS v Barceloně a v Cambrili pravděpodobně patří do sérií nízkonákladových útoků stojících stojí méně než několik tisíc dolarů. I pařížské, koordinované útoky z listopadu roku 2015 pravděpodobně nestály více než 10 000 dolarů. Peter E. Harrell, pomocný vedoucí Centra pro novou americkou bezpečnost, se pro magazín Politico zamýšlí nad způsoby, kterými by bylo možné tuto hrozbu více eliminovat.

Mezi lety 2014 a 2016 se finanční válka mezinárodního společenství proti IS se zaměřila na obrovské částky peněz IS získaných z kontroly nad územím v Sýrii a Iráku. Podle amerických úředníků IS na svém vrcholu v roce 2015 obdržel 50 milionů dolarů měsíčně – i více - prodejem ropy z Iráku a Sýrii. Další miliony získával tím, že raboval bankovní trezory, účty podniků a jednotlivců působících a žijících ve městě jím ovládaných a v neposlední řadě i ze státních příspěvků iráckým státním úředníkům. Koncem roku 2015 byl IS široce považován za nejbohatší teroristickou skupinu v historii.

Tím, jak koalice proti IS v Iráku a Sýrii postupovala, docházelo k postupné – a potupné – ztrátě finančních prostředků. USA a jejich spojenci bombardovaly několik tisíc ropných polí a další ekonomické cíle IS a část po část osvobozovaly jím držené území a města. To vše se významně podepsalo na poklesu příjmů IS. Studie zveřejněná loni v únoru londýnským Mezinárodním střediskem pro studium radikalizace a politického násilí odhaduje, že příjmy IS klesly z téměř 2 miliard dolarů získaných v roce 2014 na méně než 900 milionů dolarů v loňském roce. Nedávné osvobození Mosulu a dalších měst téměř jistě stlačilo příjmy ISIS ještě níž.

Nové způsoby financování

V důsledku těchto porážek začal IS hledat jiné zdroje příjmu a budovat nové cesty, jak poskytnout finanční podporu svým bojovníkům. Některé tyto pokusy USA a jiné státy odhalily a zastavily. Například, FBI odhalila, že IS využíval krytí velšské IT firmy k financování pokusu uskutečnit teroristické útoky v USA, a to prostřednictvím falešných nákupů na aukční stránce eBay. Podle odborníků citovaných server Middle East Eye se jedná o velmi významný případ, protože odhaluje, jak IS se pokouší vyhnout pozornosti pomocí menších finančních operací.

The Washington Post nedávno upozornil na skutečnost, že IS se postupně transformuje z polostátního orgánu na kriminální síť. IS využívá zmatku v regionu k pašování drahocenností ze Sýrie. Ve velkém začal prát peníze. Nakupuje americké dolary a investuje do místních podniků jakou jsou autosalony či farmaceutické společnosti. Podle analytiků je 40 procent teroristických aktivit v Evropě alespoň částečně financováno prostřednictvím „drobného zločinu", včetně obchodování s drogami, krádežemi, loupežemi, prodeji padělaného zboží či vloupání.

Západní státy vyvinuly efektivní strategie zaměřené na blokování větších zdroje příjmů IS, mají ale menší zkušenosti s tím, jak narušit financování útoků IS, které stojí jen několik tisíc dolarů. Tento úkol je přitom klíčový vzhledem ke skutečnosti, že IS po ztrátách území v Sýrii a Iráku zdvojnásobil své úsilí o uskutečněné teroristických útoků na Západě.

Jak postupovat?

Podle Harrella však existují možnosti, jak zastavit toky malých peněz. Banky mohou použít sofistikovanější algoritmy k vypátrání finančních vztahů mezi potenciálně podezřelými jednotlivci. K tomu mohou napomoci i nefinanční údaje, například adresy IP počítačů, které zákazníci používají ke kontrole svých účtů. Banka tedy např. může označit evropského zákazníka, který zkontroloval svůj účet z území řízeného IS v Sýrii, a poté se pokusil svému známému malé množství peněz. Banky se také lépe snaží využívat analytické techniky k identifikaci příznaků praní špinavých peněz, jako jsou záměrné přeplatky za zboží a posuzování toho, zda by takové praní špinavých peněz by mohlo souviset s teroristickými aktivitami.

Podle Harrella je nutné, aby s bankami v tomto více spolupracovaly tajné služby. Finanční instituce potřebují více informací o tom, jaké druhy transakcí hledat. Finanční akční skupina, jedna z hlavních mezinárodních organizací zaměřených na protiteroristické financování, zveřejnila na začátku roku 2015 zprávu o „typologiích", která bankám poskytla informace o hlavních typech transakcích uskutečňovaných IS, ale tuto zprávu za poslední dva roky neaktualizovala. Aby skutečně banky mohly účinně pracovat, musí dle Harrela vláda sdílet své informaci se soukromými subjekty častěji.

Samotné banky ale musí též neustále aktualizovat své analytické nástroje, aby mohly správně identifikovat transakce malých dolarů, které se zpočátku nemusí zdát podezřelé, ale které odpovídají vzorům spojeným s IS. Zatímco některé velké globální banky začaly v posledních letech rozšiřovat své schopnosti , nové analytické techniky a rozšířená výpočetní síla nejsou ve finančním sektoru dosud jednotné a sektor jako celek musí učinit důležité investice.

Harrell se domnívá, že americká vláda by mohla najít inspiraci ve Velké Británii, která nedávno přijala nové protokoly ke zlepšení sdílení finančních informací mezi vládou a soukromým sektorem. Spojené království nedávno založilo Společnou pracovní skupinu pro zpravodajství o praní špinavých peněz (Joint Money Laundering Intelligence Taskforce), která umožňuje jeho orgánům sdílet s bankami utajované informace o praní špinavých peněz a financování terorismu a usnadňuje bankám sdílení informací o podezřelých vzorcích transakcí mezi sebou. Od poloviny roku 2016 do poloviny roku 2017 se tato operační skupina podílela na 63 zatčení a pomohla identifikovat více než 2000 dříve neznámých podezřelých účtů.

Témata:  Islámský stát terorismus ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy