reklama

Patová situace

Situace je podle Hasselbacha složitá. „Nikdo se nechce podvolit. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmítá měnit kontroverzní protiteroristické zákony své země. Pokud svůj názor nezmění, EU Turkům nezruší vízovou povinnost. Bezvízový styk je jedním z hlavních cílů Turecka – je to něco, za co Erdogan už dlouho bojuje," vysvětluje.

Zrušení vízové povinnosti se ale stalo součástí dohody mezi EU a Tureckem, což podle Hasselbacha situaci značně zkomplikovalo. Jak varuje, Ankara díky tomu může použít uprchlíky k tomu, aby EU vydírala. „Udělejte špatné rozhodnutí a my vám pošleme uprchlíky," napsal například jeden z Erdoganových poradců na sociální síti Twitter.

Na to podle Hasselbacha Evropská komise a Evropský parlament svorně odpovídají, že se vydírat nenechají. „Je velmi důležité, aby tyto podmínky byly dodrženy. Jinak k tomu nedojde," okomentoval situaci ve čtvrtek předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Jak Hasselbach připomíná, Juncker přitom ještě v říjnu minulého roku vyzýval, aby se prozatím nad situací lidských práv v Turecku přivíraly oči.

Obě strany se vzájemně potřebují

„Evropané byli a jsou závislí na tom, že jim Turecko s uprchlickou krizí pomůže. Ankara prozatím svou část dohody plnila. Ale pokud by Erdogan skutečně dohodu odvolal a ‚poslal uprchlíky', EU by se ocitla tam, kde byla na začátku roku: tváří v tvář obrovskému nevyřešenému problému," podotýká Hasselbach.

Erdogan ale je ale podle něj zase závislý na Evropanech. „Nepotřebuje je pouze ekonomicky, politicky a diplomaticky. Problematika bezvízového cestování je daleko více domácí záležitostí. Pokud jej Turkům toto léto nepřinese, jeho popularita značně utrpí. A pokud jej naopak získá, bude doma za hrdinu. A z toho důvodu mají obě strany silný zájem na tom, aby dohoda i nadále pokračovala, tvrdí Hasselbach.

Na závěr připomíná, že spor ohledně protiteroristických zákonů v Turecku je spíše o definici slova „terorismus". Prioritou EU podle něj je, aby se v Turecku nezneužívalo obvinění z terorismu pro odstranění nepohodlných oponentů nebo novinářů. Nedomnívá se ale, že jde o neřešitelný problém; Erdogan se podle něj spíše snaží ze situace vytěžit co nejvíce.

Důležité ponaučení

Pokud by dohoda vydržela a Turecko by skutečně získalo možnost cestovat do EU bez víz, je podle něj klíčové, aby se zavedla náležitá opatření, která by zabránila zneužívání tohoto systému.

„A EU si ze své dohody s Ankarou musí odnést ještě to nejdůležitější ponaučení: i kdyby dohoda s Tureckem vedla ke značnému poklesu počtu uprchlíků, kteří přichází do Evropy, EU nemůže spoléhat na jiné státy, že jí budou u dveří dělat vyhazovače. Měla by proto přijmout nezbytná opatření na ochranu svých vnějších hranic," dodává.