Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda Evropské komise Juncker promluví o Turecku a EU v projevu o stavu Unie

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Evropská komise (EK) dnes připomněla, že rozhodnutí o zastavení přístupových jednání s Tureckem je na členských zemích Evropské unie. Šéf EK Jean-Claude Juncker se bude vztahům s Tureckem věnovat 13. září ve svém projevu o stavu EU před Evropským parlamentem.

EK dnes reagovala na nedělní předvolební televizní debatu německé kancléřky Angely Merkelové a jejího vyzyvatele Martina Schulze také řekl, že Turecko nyní dělá "obří kroky pryč od Evropy".

Schinas ocitoval týden staré vyjádření Junckera před diplomaty EU. "Rád bych, aby občané Turecka pochopili, že je to jejich stávající vláda, která Turecku znemožňuje vstup do EU," připomněl mluvčí Junckerova slova.

Už tuto středu komise plánuje zveřejnit další pravidelnou zprávu o plnění dohody s Tureckem, která loni výrazně omezila migrační tlak na takzvané balkánské trase. Vztahy bloku a Turecka ale ochladly po pokusu o vojenský puč, následné tvrdé reakci Ankary na něj a dalšího postupu stávajícího tureckého vedení.

Schinas poznamenal, opět s odkazem na Junckerova starší slova, že evropská podpora Turecku není bezpodmínečná a neomezená. "V posledních měsících se mnohé stalo a musíme být schopni tyto věci s chladnou hlavou zhodnotit," řekl.

Témata:  Evropská komise (EK) EU Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy