Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Řecka je na Slovensku. Mluvil o dohodě EU-Turecko

Vlajka Slovenské republiky
Vlajka Slovenské republiky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias se dnes sešel se svým slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem. Po jednání uvedl, že dohoda o migrantech je v zájmu EU i Turecka, její uplatňování by proto mělo pokračovat.

"Migrační otázka má svůj původ na Blízkém východě, a to z důvodu, že neexistovala dostatečná finanční podpora pokud jde o uprchlíky, kteří žili v zemích sousedící se Sýrií," uvedl šéf řecké diplomacie. Upozornil, že případné zopakování migrační vlny nepostihne jen Řecko, ale i ostatní státy EU.

Lajčák řekl, že Slovensko pozitivně vnímá řeckou snahu zvládat migrační vlnu. "Migrační krize je krizí pro celou Evropskou unii. Není to problém Řecka nebo Itálie. Současný stav nám dává jistou míru optimismu, že problém dokážeme zvládnout. Role Řecka je v tomto (procesu) klíčová," uvedl.

Podle evropské pohraniční agentury Frontex v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem o 90 procent klesl počet migrantů, kteří z Turecka dorazili na řecké ostrovy.

"Uplatňování dohody bylo dosud úspěšné. Je v zájmu EU a Turecka, abychom pokračovali v jejím uplatňování. Doufám, že nedojde k odklonu od této smlouvy a že Turecko splní všechny předpoklady a podmínky, které jsou v ní uvedeny," řekl Kotzias novinářům. Dodal, že po uzavření zmiňované dohody klesly počty uprchlíků z 3000 až 4000 lidí na sto osob denně a že během některých dnů nedorazil na řecké ostrovy žádný uprchlík.

Témata:  Řecko Slovensko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy