reklama

"Útoky a sebevražedné útoky spáchané (skupinou) Boko Haram v Kamerunu a Nigérii si vyžádaly za posledních pět měsíců nejméně 381 mrtvých z řad civilistů," uvedla Amnesty International v prohlášení. Více než čtvrtinu všech svých obětí za posledních pět měsíců přitom islamisté zabili v srpnu.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari slíbil učinit z boje proti radikálům z Boko Haram prioritu své vlády. Islamisté sice za poslední dva roky ztratili velkou část ovládaného území, například oblast v okolí jezera Čad ale zůstává nadále nestabilní.

Islamisté dál pronikají také na sever Kamerunu, ve kterém podle AI spáchali od dubna nejméně 30 sebevražedných útoků, tedy více než jeden týdně.

Násilí Boko Haram si vyžádalo za osm let přes 20.000 obětí. Asi 2,6 milionu lidí bylo nuceno opustit své domovy.

Severovýchod Nigérie navíc sužuje cholera. "Od 1. září bylo hlášeno 14 úmrtí," uvedlo ministerstvo a dodalo, že "celkový počet podezřelých případů cholery je nyní 186". Nejvíce podezřelých případů (179) a nejvíce obětí (10) jsou z tábora Muna Garage, ve kterém přebývají uprchlíci ukrývající se před Boko Haram. Rozšíření epidemie se snaží zabránit jak úřady, tak nevládní organizace, které usilují o zajištění všech sanačních opatření, včetně čištění vody a rozšíření kapacit chemických záchodů.