reklama

Hurikán se dnes krátce před půlnocí SELČ nacházel 790 kilometrů východně od Závětrných ostrovů, tedy severní části Malých Antil. Vítr, který ho doprovází, dosahoval rychlosti 215 kilometrů za hodinu. Hurikán se pohyboval rychlostí 20 kilometrů za hodinu.

Varování před Irmou už vydaly mimo jiné na ostrovech Antigua a Barbuda, Montserrat, Svatý Kryštof a Nevis, Saba, Svatý Eustach, Svatý Martin a Svatý Bartoloměj. Hlídky kvůli hurikánu už povolali také na Portoriku, Britských a Amerických Panenských ostrovech a na ostrově Guadeloupe.

Meteorologové varují, že hurikán Irma s sebou přinese vydatné srážky. Na některých místech by mohlo spadnout až 25 centimetrů srážek. Způsobit by tak Irma mohla záplavy a sesuvy půdy.

Podle NHC by hurikán měl během své cesty postihnout kromě severní části Malých Antil také ostrovy Hispaniola a Kuba, ohrozit by mohla ale i Spojené státy - Floridu, Georgii a Jižní a Severní Karolínu. Na předpověď přesné dráhy hurikánu je ale podle NHC ještě příliš brzy.

Irma patří k systémům, které se vytvářejí u Kapverdských ostrovů a přesouvají se pak na západ téměř přes celý Atlantik. Podle NHC jsou to často nejsilnější z bouří vůbec. Patřil k nim například hurikán Hugo, který se vytvořil v roce 1989 a měl sílu hurikánu pátého stupně.

Zanechal za sebou v Karibiku a Jižní a Severní Karolíně 50 mrtvých a škody ve výši sedmi miliard dolarů. Ke "kapverdským hurikánům" patřil také Ivan, který zasáhl v roce 2004 karibské ostrovy a Střední Ameriku, zabil 92 osob a napáchal škody za více než 18 miliard dolarů.