Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou USA menší? Delegáti budou hlasovat o odtržení jednoho státu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Republikánští delegáti v americkém Texasu budou na státním shromáždění Republikánské strany hlasovat o odtržení tohoto státu od USA. Informoval o tom americký deník TIME.

Jak deník vysvětluje, návrh ve středu prošel speciální komisí a hlasovat se tak o něm bude na státním shromáždění strany. Podle deníku ale není pravděpodobné, že návrh projde.

I tak se ale jedná o důležitý krok pro Texaské nacionalistické hnutí, které o odtržení Texasu od Spojených států amerických usiluje. Od voleb v roce 2012 tato skupina podle svého vyjádření zaznamenala zvýšení počtu členů o 400 % a její petici na webu Change.org, ve které vyzývá Bílý dům o umožnění odtržení, podepsalo více než 100 tisíc lidí.

Jon Carson, který je ředitelem Úřadu pro styk s veřejností Bílého domu, ale v odpovědi na petici odkázal na rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států amerických z roku 1869 (případ Texas v. White), který rozhodl, že státy nemohou jednostranně rozhodnout o svém odchodu z unie. „Ačkoliv si ceníme zdravé debaty, nenecháme, aby nás tato debata rozdělila," dodal Carson.

Témata:  USA Texas v USA

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.