reklama

Hurikán,který nyní provází vítr o rychlosti až 200 kilometrů za hodinu, by mohl na Floridu dorazit už v pátek. Předtím se očekává, že minimálně okraj bouře zasáhne karibské ostrovy, včetně Portorika, Haiti, Dominikánské republiky a Kuby.

"Na Floridě se vždy připravujeme na nejhorší a doufáme v nejlepší, a i když přesná cesta Irmy není v tuto chvíli známa, nemůžeme si dovolit být nepřipraveni," uvedl v noci na dnešek floridský guvernér Rick Scott poté, co vyhlásil stav pohotovosti ve všech okresech státu Florida. Na twitteru Scott poté napsal, že o situaci hovořil i s prezidentem Donaldem Trumpem.

Stav pohotovosti vyhlásil v pondělí i guvernér Portorika Ricardo Rosselló. Učinil tak ještě předtím, než americké Národní středisko pro hurikány (NHC) vydalo varování před hurikánem Irma pro Portoriko. Podle předpovědí by mohla Irma zasáhnout Portoriko ve středu.

V severovýchodním Karibiku, kde se nachází mimo jiné ostrovy Antigua a Barbuda, Montserrat, Guadeloupe či Dominika, už úřady také vydaly varování. Zrušeny byly lety na místní letiště, uzavřeny byly školy a lidé byli vyzváni, aby zůstali doma.

Hurikán se vytvořil minulý týden ve východním Atlantiku u Kapverdských ostrovů, kde vznikají bouře, jež patří k nejsilnějším v oblasti. Jednou z nich byl v roce 1989 hurikán Hugo, který dosáhl maximálního pátého stupně a v Karibiku a Jižní a Severní Karolíně si vyžádal přes 50 obětí.