Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik lidí dokáže zabít nová severokorejská bomba?

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Severní Korea tvrdí, že poprvé úspěšně otestovala vodíkovou bombu a vyděsila celý svět. Je to zatím nejsofistikovanější zbraň, kterou režim představil. Kolik škod může taková bomba napáchat a které cíle jsou nyní v ohrožení?

Test spustil zuřivou reakci USA, Japonska, Číny i sousedních Jihokorejců. Ti v odpovědi otestovali balistickou raketu. Experti varují nejen před novou technologií, ale i před nečekaným zrychlením jaderného programu v KLDR. Tvrzení tamních státních médií (pokud je pravdivé) úplně mění situaci. Při odpálení na velké západní město by zemřely tisíce lidí. Podle zastánce jaderného odzbrojení z OSN Johna Hallama je nedávný test děsivý a dokazuje,že Pchjongjang je schopný smrtícího útoku.

Devastující síla

Vodíkové bomby jsou považované za mnohem více smrtící a ničivé v porovnání se standardní nukleární zbraní. Atomová bomba generuje energii nukleárním štěpením. Vodíková, nebo také termonukleární bomba je mnohem silnější a využívá fúze.

Podle NukeMap Alexe Wellerstaina by v případě shození takové bomby například na australské Sydney způsobilo 65 000 obětí a dalších 120 000 zraněných. Podle Johna Hallama je bomba v každém případě silnější než ty, které byly shozeny na konci druhé světové války na japonská města Hirošima a Nagasaki. 

„Severní Korea hraje hry,“ je přesvědčený Hallam. „Pokaždé, když všichni čekají, že otestuje bombu, neudělá to. A pak přijde takový test, který všechny překvapí svou velikostí," vysvětlil své tvrzení a upozornil, že svět si na nebezpečí zadělal, když zemi vystavil sankcím a vyhrožoval jí. Tím se prý ničeho nedosáhne, KLDR je dále drážděná a nakonec to povede k neštěstí. „Musíme ustoupit, uklidnit se a pak začít hovořit,“ přesvědčuje Hallam.

Jak přesně je bomba silná?

Přesné odhady síly bomby nejsou ještě k dispozici, test se odehrál pod povrchem země. Podle jihokorejské agentury zabývající se počasím je však už teď možné říci, že je pětkrát až šestkrát silnější, než jakékoliv předchozí severokorejské testy. Současné odhady různých organizací se pohybují mezi 60 a 100 kilotunami.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy