Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie na sebe poutá pozornost Kima: KLDR prý může vyvinout rakety, které zasáhnou Evropu

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Severní Korea může podle francouzské ministryně obrany Florence Parlyové vyvinout balistické rakety schopné zasáhnout Evropu dříve, než se očekávalo.

Parlyová také před zástupci francouzské armády uvedla, že "možnost vyhrocení situace vedoucího k rozsáhlému konfliktu nelze vyloučit". Její výroky zazněly v projevu na Letní univerzitě obrany v jihofrancouzském městě Toulon.. Tamní konference se kromě vojáků účastní stovky domácích a zahraničních politiků a zástupci průmyslu.

V pátek ministr obrany Jean-Yves Le Drian varoval, že komunistický režim by mohl být schopen vypustit raketu dlouhého doletu v horizontu několika měsíců.

Nedělní jadernou zkoušku KLDR odsoudil téměř celý svět. RB OSN se krizí kolem KLDR zabývala na mimořádném zasedání. Zástupkyně USA Haleyová řekla, že by rada měla přijmout nejtvrdší možná opatření, a dodala, že Spojené státy tento týden předloží návrh nové rezoluce.

Také Čína oficiálně protestovala proti testu KLDR. Mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang novinářům řekl, že Peking adresoval "důrazné výtky zodpovědné osobě na severokorejské ambasádě v Číně".

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že Pchjongjang zřejmě chystá další testy raket, včetně mezikontinentální. Jihokorejský ministr obrany prohlásil, že KLDR je nejspíš schopna vytvořit miniaturizovanou jadernou zbraň, kterou může umístit na mezikontinentální raketu.

Témata:  Francie Severní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy