Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na severu Itálie zemřela dívka na malárii, nikdo neví, kde se nakazila

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Brescia - V nemocnici v severoitalském městě Brescia podlehla těžké formě malárie 4letá dívenka. Není jasné, jak a kde se dítě infikovalo. Podezření padá na nemocnici v Trevíru, kde se malá pacientka léčila v souvislosti s cukrovkou.

Dívka byla předtím léčena v nemocnicích ve městech Trevír a Portogruaro. V první nemocnici se v jiném pokoji v té době léčily s malárií dvě další dívky, které si nemoc zřejmě přivezly z cesty do afrického státu Burkina Faso.

Rodiče zesnulé dívky, kteří jsou z Trevíru, nikdy necestovali do žádné země, kde hrozí onemocnění malárií. Nic také nedokládá, že by se v Itálii vyskytoval druh komára, který tuto nemoc přenáší. "Na základě prvotních informací to vypadá, že se dítě malárií nakazilo v tridentské nemocnici, a to je velmi vážné," řekla novinářům italská ministryně zdravotnictví Beatrice Lorenzinová.

Je také možné, že dítě nakazil komár, který se do Itálie dostal z ciziny v zavazadle, uvedla agentura ANSA. Odborník na infekční nemoci Giampiero Carosi z univerzity v Brescii řekl, že komár mohl štípnout někoho infikovaného, například někoho, kdo se vrátil z cesty do rizikové oblasti, a posléze nemoc přenést na dívku.

Člen protiimigrační strany Liga Severu Paolo Grimoldi se v této souvislosti pokusil přičíst zodpovědnost migraci z afrického kontinentu. Podle Luigiho Gradona, který se zabývá výzkumem infekčních onemocnění, migranti a uprchlíci malárii do Itálie zavléci nemohou: i kdyby přicestovali infikovaní, dál by se nešířila.

Malárie se nepřenáší z člověka na člověka, přenašečem nemoci je výhradně komár rodu Anopheles, který se na Apeninském poloostrově už takřka nevyskytuje. Z Itálie pochází pojmenování nemoci - "mala aria", které odkazuje na "špatný vzduch".

Témata:  malárie Itálie děti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.