Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký prezident ruší vízový program pro dětské přistěhovalce

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Donald Trump se rozhodl zrušit vízový program pro přistěhovalce, kteří přišli do USA jako děti. Oznámil to dnes ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Kongresu by nyní měl situaci upravit zákonem. Pokud tak neučiní do půl roku, lidé, na něž se dosud vztahoval program DACA, ztratí možnost získat vízum či pracovní povolení.

"Abychom získali zákonný imigrační systém v souladu s našimi národními zájmy, nemůžeme umožnit přijít všem, kteří by rádi... To by byla politika otevřených hranic, kterou Američané správně odmítli," prohlásil Sessions na tiskovém brífinku, kde zdůvodnil Trumpovo rozhodnutí ukončit program platný od roku 2012.

Obamův výnos tehdy umožnil lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči jako děti, získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení. Podle statistik amerických imigračních úřadů pobývalo vloni v rámci ochranného programu v USA přes 700 tisíc lidí.

Témata:  USA přistěhovalectví víza

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy