Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I německý Lidl se omluvil za vyretušované kříže

Lidl, supermarket
Lidl, supermarket
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - Lítost vyretušováním křížů z kopulí ortodoxních chrámů na řeckém ostrově Santorini na obchodních letácích vyjádřilo i vedení firmy v německém Neckarsulmu. Český Lidl se prostřednictvím mluvčí Zuzany Holé za vymazání křesťanských symbolů omluvil už v pátek.

"Je nám velice líto, že aktuální design (obalu) vyvolal nespokojenost. Není za tím žádný špatný úmysl," uvedla podle agentury DPA Isabela Lehmannová. Poukázala přitom na skutečnost, že se dotyčné zboží prodává už deset let po celé Evropě a jeho obal se neustále obměňuje.

Podle kardinála Dominika Duky jde o bezprecedentní a nekulturní akt. Mluvčí Lidlu Holá už v pátek uvedla, že součástí jeho obchodní politiky jako mezinárodní obchodní společnosti je zachování náboženské a politické neutrality. Dodala, že aktuální zkušenost bude firma do budoucna brát při tvorbě dalších návrhů obalů v potaz.

Umazání křížů vyvolal pozdvižení hlavně mezi českými zákazníky, kteří si na krok řetězce stěžovali. Krok nechápal ani ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který mluvil i o bojkotu Lidlu.

Témata:  Lidl Německo nákupy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy