Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie vypracovala plán proti migraci ze zemí EU

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britské ministerstvo vnitra vypracovalo plán, jak v zemi co nejvíce omezit pobyt přistěhovalců ze zemí Evropské unie. Podle uniklého dokumentu, na které odkazuje deník The Guardian, mají méně kvalifikovaní lidé mít možnost kratšího pobytu.

Na větší omezení mají také migranti narážet v případě, že si chtějí do Británie přivést rodinu. Zastavit volný pohyb pracovních sil chce Londýn ihned po odchodu z unie v roce 2019. 

Text o 82 stránkách je tak prvním dokladem toho, jak se bude pravděpodobně chtít vláda vypořádat s touto politicky citlivou otázkou. Podle The Guardian ale dokument ještě nebyl na vládní úrovni schválen.

"Zjednodušeně řečeno, znamená to, že přistěhovalectví musí být považováno za cenné pro zemi jako celek," uvádí se v textu s tím, že prospěch z něho nemohou mít jen samotní migranti, ale také původní obyvatelé.

Mezi navrhovanými opatřeními, která mají omezit příliv cizích pracovníků, je nejvýše dvouleté povolení k pobytu pro méně kvalifikované lidi a tříleté až pětileté povolení pro osoby s větším vzděláním.

Dokument také předpokládá postupné zavádění nového imigračního systému, který ukončuje právo většině evropských migrantů usídlit se v Británii. Zavádí nová přísná omezení pro rodinné příslušníky.

Pro všechny občany EU má být povinné cestovat do Británie s pasem. Doklady s povolením k pobytu delšímu než několik měsíců mají obsahovat biometrické údaje.

Nekontrolovaná migrace byla klíčovým faktorem, který ovlivnil výsledek referenda o setrvání v EU z června loňského roku. Podle Evropské komise nyní žije v Británii asi 3,2 milionu lidí z jiných zemí unie, Britů v EU je zhruba 1,2 milionu.

Témata:  Brexit migrace EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy