Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalé Východní Německo zaostává za zbytkem země, velký rozdíl je i v průměrné mzdě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - 3. října Německo oslaví 27. výročí znovusjednocení. I po tolika letech jsou stále patrně ekonomické rozdíly mezi východem a západem Spolkové republiky. Například průměrná mzda je na západě spolkové republiky o 590 eur vyšší než na území bývalé NDR.

Na východě se loni průměrná mzda zvýšila o 40 eur na 2640 eur (asi 69 tisíc korun), zatímco na západě o 20 eur na 3230 eur (přes 84 tisíc korun). Rozdíl tedy činí 590 eur (15,4 tisíce korun). V zemích bývalé NDR je také výrazně více lidí, kteří pracují za minimální mzdu. Vyplývá to ze zprávy o stavu německého sjednocení, kterou dnes projedná vláda. 

K pozitivům patří, že se mezi lety 2005 a 2016 podařilo ve východním Německu snížit nezaměstnanost z 18,7 na 8,5 procenta. I tak ale loni tamní nezaměstnanost zůstávala v průměru o tři až čtyři procentní body nad úrovní na západě spolkové republiky.

Jen pomalu se přibližuje průměrný hospodářský výkon na osobu v obou částech země. Na východě nyní dosahuje 73,2 procenta západní úrovně. Jeho sbližování se v posledních 15 letech výrazně zpomalilo. Jedním z důvodů je to, že v zemích bývalé NDR není tolik velkých firem.

Na rozdíl od loňska se zpráva podrobně nezabývá problematikou nesnášenlivosti k cizincům na východě země. Loni nezvykle důrazně varovala předtím, že vzrůstající xenofobie na území bývalé NDR ohrožuje ekonomické sbližování a sociální smír v Německu.

Témata:  Německo sjednocení Německa nezaměstnanost peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy