Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solidarita má platit oběma směry, vzkázal Juncker Orbánovi do Maďarska

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Budapešť nedávno poslala Evropské komisi (EK) žádost o uhrazení části nákladů na protiuprchlický plot. Brusel ale nic platit nechce. Šéf EK Jean-Claude Juncker maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi v dopise připomněl, že solidarita platí oběma směry a není možné si vybírat jen příspěvky na ochranu hranice a odmítat kvóty pro přerozdělování uprchlíků.

Orbán poslal dopis 31. srpna. Junckerovi napsal, že plot postavený v roce 2015 chrání nejen Maďarsko, "nýbrž celou Evropskou unii proti záplavě ilegálních migrantů".

Předseda komise v odpovědi připomněl, že Maďarsko ve stejném roce odmítlo nabídku, aby z jeho území bylo jinam přesunuto 54.000 migrantů v programu, který se nakonec týká jen Itálie a Řecka, rozhodlo se vrátit skoro čtyři miliony eur (asi 108 milionů Kč), které komise dopředu zemi poslala, a přerozdělování podle kvót napadlo u evropského soudu.

Juncker upozornil, že Maďaři měli za migrační krize přístup k dalším formám operační a finanční pomoci ze strany evropských agentur i komise samotné. "Maďarsko dostalo tři mimořádné granty celkem za 6,26 milionu eur (přes 169 milionů Kč). Lituji, že v důsledku malého využití Maďarskem bylo utraceno jen okolo třetiny těchto fondů a nevyužité prostředky tak byly ztraceny," poznamenal Juncker.

Budapešť měla též přístup k celkem více než 40 milionům eur (přes miliardu Kč), vyhrazeným pro zemi na ochranu hranic v letech 2014 až 2020 v unijním Fondu pro vnitřní bezpečnost.

Maďarsko je osmým největším příjemcem evropských strukturálních a investičních fondů, celkem má do roku 2020 nárok na 25 miliard eur (627 miliard Kč).

Předseda komise také upozornil, že v rámci solidárních opatření nyní 20 pohraničníků z jiných zemí EU pomáhá s ochranou maďarské hranice a země nepožádala nově existující Evropskou pobřežní a pohraniční stráž o zvýšení.

Témata:  Jean-Claude Juncker Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy