Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Estonský špion zadržen ruskou kontrarozvědkou

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Petrohrad - Ruská tajná služba FSB dnes oznámila, že v Petrohradu zadržela estonského špiona, který shromažďoval tajné informace o ruských ozbrojených silách.

Zatčen byl podle FSB obyvatel Estonska bez estonského občanství Arsen Mardalejšvili. Tajné informace, jejichž únik by mohl poškodit ruskou obranyschopnost, shromažďoval ve službách estonské bezpečnostní policie KaPo.

Šestačtyřicetiletý Mardalejšvili býval podle estonských médií členem takzvané Noční hlídky, což je hnutí, které se snažilo zabránit přestěhování památníku padlým sovětským vojákům z centra Tallinnu; nepokoje při této příležitosti v roce 2007 si vyžádaly desítky zraněných, stovky zatčených a také jeden lidský život.

Případy odhalení zahraničních špionů v Rusku jsou podle agentury AFP v posledních měsících čím dál častější. Současně se zhoršují vztahy s pobaltskými státy, které od anexe Krymu vyjadřují obavy z agresivní ruské politiky a ze snahy o destabilizaci. Moskva naopak dává najevo znepokojení nad aktivitami NATO v blízkosti svých hranic.

Témata:  Rusko špionáž

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy