Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exšéf Matice slovenské má šanci, soud zrušil předchozí verdikt

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Bratislavský krajský soud dnes zrušil verdikt nad exšéfem Matice slovenské Jozefem Markušem (73). Toho soud nižší instance shledal vinným, že národní a kulturní instituci způsobil vysokou škodu převzetím dluhu za jinou organizaci.

Odvolací soud své rozhodnutí zdůvodnil kromě jiného tím, že verdiktem okresního soudu byl porušen trestní zákon. Případ tak znovu projedná jeden z bratislavských okresních soudů.

Podle obžaloby Matice slovenská pod vedením Markuše v roce 2007 převzala a uhradila promlčený dluh od Matičního fondu, ve kterém skupina kolem Matice slovenské kontrolovala zhruba poloviční podíl a který později zkrachoval. Okresní soud mu za to uložil podmíněný roční trest vězení s dvouletým odkladem. Způsobená škoda byla vyčíslena na zhruba 202.000 eur (5,27 milionu korun).

Markušovi původně hrozilo až 15 let odnětí svobody. Soud první instance při rozhodování v případu změnil kvalifikaci skutku z úmyslného trestného činu na nedbalostní jednání, za které lze uložit podle slovenského zákona nanejvýš dvouletý trest vězení.

Markuš se loni před okresním soudem hájil tím, že zmiňované převzetí dluhu bylo kolektivní rozhodnutí orgánů Matice slovenské. Podle něj se počítalo s tím, že Matice slovenská bude od fondu pobírat dividendy, což se částečně i stalo. Fond ovšem po globální ekonomické krizi vstoupil do likvidace. Argumentaci Markuše okresní soud neuznal.

Markuš zastával v první slovenské vládě po listopadu 1989 post vicepremiéra.

Témata:  Slovensko soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy