Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy nepotěšilo rozhodnutí Trumpa, mohly by přijít až o 800 tisíc přistěhovaleckých zaměstnanců

Apple
Apple
Foto: Pixabay

Washington - Úterní rozhodnutí amerického prezident Donalda Trumpa zrušit vízový program pro přistěhovalce, kteří přišli do USA jako děti, kritizuje řada šéfů velkých firem. Již v úterý apelovali na Kongres, aby problém v půlroční lhůtě vyřešil.

Program, nazvaný DACA, funguje od roku 2012 díky výnosu amerického prezidenta Baracka Obamy. Lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči jako děti, umožňuje získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení. Trump rozhodl o jeho zrušení, ale dal ještě půlroční lhůtu Kongresu, aby situaci vyřešil zákonnou úpravou.

Prezident společnosti Microsoft Brad Smith prohlásil, že tato otázka má podle něj větší prioritu než daňová reforma. "Musíme dát humanitární potřeby těchto 800.000 lidí do legislativního harmonogramu před daňový zákon," napsal na sociální síti Smith. Dodal, že jako zaměstnavatel oceňuje tyto mladé migranty, protože přispívají ke konkurenceschopnosti a ekonomickému úspěchu jeho firmy i celého obchodního společenství v USA.

Lobbystická skupina Fwd.us, kterou v roce 2013 spoluzaložil Zuckerberg, odhadla, že po zrušení programu DACA přijde měsíčně o práci asi 30.000 lidí. Během deseti let přijde kvůli zrušení programu podle odhadu této skupiny hrubý domácí produkt USA asi o 460 miliard dolarů (asi 10 bilionů Kč).

"Jsem hluboce otřesen, že by 800.000 Američanů - včetně více než 250 zaměstnanců naší firmy Apple - mohlo být brzy vyhozeno z jediné země, kterou kdy nazývali svým domovem," komentoval Trumpovo rozhodnutí výkonný ředitel počítačové firmy Apple Tim Cook. Také šéf Facebooku Mark Zuckerberg označil rozhodnutí amerického prezidenta za špatné. "Je obzvláště kruté nabídnout mladým lidem 'Americký sen', povzbudit je, aby vyšli ze stínu a důvěřovali vládě, a pak je za to potrestat," uvedl Zuckerberg.

"Imigrace je komplexní problém, ale já bych nedeportoval dítě, které sem přivezli rodiče a které zná jen Ameriku," napsal na twitteru Lloyd Blankfein, výkonný ředitel banky Goldman Sachs.

Témata:  přistěhovalectví Mark Zuckerberg 1 Microsoft Apple

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy