reklama

"Vždycky jsem říkal našim východoevropským partnerům, že je správné otázky vyjasnit právní cestou, pokud panují pochybnosti. Ale nyní můžeme očekávat, že všichni evropští partneři se budou rozhodnutí držet a bezodkladně naplní dohody," uvedl Gabriel.

Volební lídr německé protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Alexander Gauland dnes naopak prohlásil, že Maďarsko a Slovensko by se neměly údajnému diktátu EU podvolit.

"Maďarsko a Slovensko teď musejí zůstat neoblomné a nesmějí se podvolit bruselskému diktátu," řekl Gauland. "Není možné, že tyto malé země nyní musí masově přijímat uprchlíky, které nikdy nezvaly," prohlásil Gauland. "Je špatné, že byrokrati z Bruselu bez demokratické legitimity těmto vládám vnucují svá špatná rozhodnutí," dodal představitel strany, která má velkou šanci dostat se po volbách tento měsíc poprvé do Spolkového sněmu.

"Rozhodnutí soudu je pro Budapešť nepřijatelné, avšak skutečná bitva teprve začíná, protože Maďarsko si chce zajistit, že nikdo se nebude moci usadit v Maďarsku proti vůli maďarského lidu," uvedl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

"Maďarská vláda považuje dnešní rozhodnutí nejvyššího soudu EU, že členské státy musejí přijímat uprchlíky a uchazeče o azyl, za otřesné a nezodpovědné. Toto rozhodnutí ohrožuje bezpečnost a budoucnost celé Evropy," řekl Szijjártó. "Politika znásilnila evropské zákony a hodnoty," dodal.