Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko čelí kritice ze strany USA kvůli vojenským akcím

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy spolu se zeměmi na severu Evropy považují počínání ruské armády v oblasti Baltu a severní Evropy za agresivní.

Shodují se, že sankce proti Rusku je nutné nadále uplatňovat. Je to jeden ze závěrů dnešního amerického summitu s Islandem, Norskem, Švédskem, Dánskem a Finskem.

"Sdílíme stejné obavy z agresivní vojenské přítomnosti Ruska v severském a baltickém regionu," citovala agentura AFP Obamu. Ve společném prohlášení pak USA a severské země vyzvaly Rusko, aby během svých vojenských manévrů dodržovalo mezinárodní závazky.

Severské a pobaltské státy a také NATO v posledních měsících hlásí řadu incidentů s ruskou armádou, především s ruským vojenským letectvem. Spory mezi Západem a Moskvou se vyhrotily po svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014, po kterém vypukl konflikt na Donbasu a Rusko anektovalo ukrajinský autonomní poloostrov Krym. Evropa a USA v reakci na to uvalila na Rusko řadu sankcí.

Témata:  USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.