Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Profil typického teroristy sestavit nejde, shodli se odborníci

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Paříž/Londýn - Evropa v poslední době zažila mnoho teroristických útoků. Vyvstává proto otázka, zda jim lze předcházet. Experti nemají podle agentury AFP dobré zprávy. Podle nich je zbytečné, ba dokonce kontraproduktivní, snažit se sestavit profil typického útočníka či atentátu.

Teroristé mohou zabíjet kuchyňským nožem, autem, kamionem, střelnými zbraněmi, vojenskými či podomácku vyrobenými výbušninami. Někdy vzejdou z dysfunkčních a znevýhodněných rodin, jindy je vychovají milující rodiče ze střední nebo i vyšší třídy.

Nedávná zpráva kanadského bezpečnostního analytika a ředitele konzultantské firmy Borealis Phila Gurského o útoku v Barceloně se proto jmenuje "Žádný model".

"Mysleli jsme si, že původním záměrem bylo najetí kamionem do davu. Pak jsme zjistili, že skutečný plán spočíval v tom, že explodují silné bomby s triacetonem triperoxidem (TATP). Samotářského řidiče nahradila síť fungující v několika městech," ilustruje Gurski, jak je složité při prevenci terorismu situaci odhadnout.

Mezi 13 útoky, které se za poslední čtyři roky podařilo překazit britským bezpečnostním složkám, byly nejrůznější typy, "od nejjednodušších až po sofistikované", řekl na jaře Mark Rowley, protiteroristický odborník z britské Národní rady policejních velitelů (NPCC).

"Ve státě se 60 miliony obyvateli neumíme najít jedince, který se chystá pobodat kolemjdoucí," řekl AFP bývalý šéf francouzské rozvědky DGSE Alain Chouet. "Když ten člověk koná sám, když není napojen na síť, jak to chcete udělat? Tady doplácíme na to, že policie už není tolik v kontaktu s lidmi. Pamatuji si na policisty, kteří znali potížisty křestními jmény. Nezabránili všemu, ale mohli udělat alespoň něco," domnívá se Chouet.

Prvky společné různým útokům nepovažuje za relevantní pro předvídání budoucích atentátů a je podle něj potřeba vyvarovat se snahy házet různé případy do jednoho pytle.

Témata:  terorismus Velká Británie Francie

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy