Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové na Slovensku měli křivě vypovídat, míní policie

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenská policie obvinila z křivé výpovědi Romy, kteří tvrdili, že je policisté při razii v romské osadě na východě země před čtyřmi lety zbili. Advokát obviněných hodlá podat stížnost.

Proti údajné razanci policejního zásahu v Moldavě nad Bodvou se v minulosti ohradily nevládní organizace a před médii i sami Romové. Podle občanských aktivistů do osady přijelo několik desítek příslušníků speciální policejní jednotky a začali provádět domovní prohlídky. Aktivisté zásah označili za nepřiměřený; policisté se k tamním obyvatelům prý chovali agresivně.

Podle listu Denník N k jednomu obviněnému z křivé výpovědi přibyly další tři osoby, které si dnes převzaly příslušné rozhodnutí vyšetřovatele.

Obyvatelé z osady při výslechu pojmenovali policistu, který je bil. Poznali ho také při rekognici. K dispozici mají rovněž lékařské zprávy o zraněních a fotografie, jež pořídili po policejní razii, kterou tehdy obhajoval ministr vnitra Robert Kaliňák. Premiér Robert Fico později zase kritizoval tehdejší ombudsmanku, jež se přidala ke kritikům policejní razie.

"Jedna věc je lhát novinářům do objektivů kamer a druhá věc je, když už jste před orgány činnými v trestním řízení. To byste už měli říkat pravdu," reagoval dnes Kaliňák na obvinění Romů.

Podle dřívějších informací policejní zásah mohl souviset s předchozím konfliktem, kdy obyvatelé osady strážníkům poškodili služební vůz. Policie tuto verzi ovšem popřela a uvedla, že akce zaměřená na pátrání po hledaných osobách byla předem plánovaná.

Témata:  romové policie SR Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy