Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko šermuje zákonem o referendu, Madrid zuří

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Madrid/Barcelona - Separatisté, kteří plánují na 1. října plebiscit o nezávislosti Katalánska, dnes prosadili na program jednání parlamentu této autonomní oblasti hlasování o zákonu o referendu. Rozzlobená reakce Madridu na sebe nenechala dlouho čekat.

Madrid považuje referendum za neústavní a chce mu zabránit všemi možnými prostředky. Španělský premiér Mariano Rajoy dnes podle listu El Mundo řekl, že vláda napadne zákon u ústavního soudu, aby ho anuloval.

Také bude požadovat trestní odpovědnost pro šéfku katalánského parlamentu Carme Forcadellovou a další členy vedení parlamentu za to, že hlasování o zákonu umožnili. I katalánská prokuratura již oznámila, že podá stížnost na členy vedení tamního parlamentu ke katalánskému nejvyššímu soudu.

Na stranu Madridu se dnes na mimořádné schůzi katalánského parlamentu postavila i místní opozice. Její zástupci se snažili separatistům projednávání zákona o referendu zabránit. Po změně jednacího pořádku, který byl odhlasován hned ráno, vznesli zástupci opozice několik stížností, kvůli nimž muselo být zasedání několikrát přerušeno, aby stížnosti posoudilo vedení parlamentu. Posléze se muselo kvůli stížnostem na nefunkční techniku opakovat i ranní hlasování o změně jednacího pořádku.

Jedna ze stížností opozice argumentovala tím, že projednání zákona o referendu a o odtržení od Španělska odporuje verdiktům španělského ústavního soudu, a je tudíž nelegální.

Zákon o referendu prosazují separatisté z aliance Společně pro Ano (JxSí), která má ve 135členném parlamentu 62 křesel, a strana Kandidátka lidové jednoty (CUP), která má deset poslanců. Hlasování o změně jednacího pořádku se zdrželo všech deset členů levicové koalice CSQEP. Proti referendu jsou katalánští socialisté (PSC), Ciudadanos (Občané) a katalánští lidovci (PPC).

Podle španělského deníku El País má vláda v Madridu několik možností, jak konání referenda zabránit i v tom případě, že ho katalánská vláda uspořádá přes zákaz ústavního soudu. Článek 155 španělské ústavy dává vládě po předchozím souhlasu Senátu právo přijmout "nutná opatření" k vynucení plnění práva.

Rajoy by například mohl nařídit katalánské ministryni školství, aby na den konání referenda uzavřela školy, které se obvykle používají jako hlasovací místnosti. Rajoy by také mohl nařídit katalánské policii, aby zabavila volební urny. Otázkou je, zda by katalánské úřady premiérova pokynu uposlechly.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy