Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Server, který odtajnil akreditované novináře v Doněcku, skončil

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev/Moskva - Ukrajinský server, který tento týden na internetu zveřejnil seznam více než 4000 novinářů, včetně českých, akreditovaných u proruských separatistů na východě Ukrajiny, ukončil svou činnost.

Na webu to dnes oznámili sami organizátoři projektu nazvaného Mírotvůrce. Ve zveřejněném prohlášení se uvádí, že centrum Mírotvůrce se rozhodlo svou internetovou stránku uzavřít v důsledku negativní reakce, kterou vyvolalo zveřejnění seznamu žurnalistů "akreditovaných teroristickou organizací 'DLR' (Doněcká lidová republika)".

Mírotvůrce na webu vyvěsil soupis novinářů, kteří se v separatistických oblastech akreditovali, i s jejich osobními údaji, včetně telefonních čísel a emailových adres. Na tomto seznamu je celkem 4068 žurnalistů. Mimo jiné jsou mezi nimi zpravodajové řady ruských médií, agentur Reuters a AFP, stanice BBC, televizí ARD a ZDF a rovněž České televize, Českého rozhlasu a časopisu Respekt.

Server tvrdil, že pátrá po činech ohrožujících ukrajinskou národní bezpečnost i bezpečnost celého světa. Zveřejnění seznamu označil za nezbytné, "neboť vycházíme ze skutečnosti, že tito novináři spolupracují s bojovníky teroristické organizace, a to je důležitá informace, kterou my, občané Ukrajiny, musíme znát".

Témata:  Doněck novináři Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.