Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie ukončí na svém území těžbu ropy a plynu

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská vláda hodlá do roku 2040 ukončit veškerou těžbu ropy a zemního plynu na svém území i v zámořských teritoriích.

Vláda dnes představila návrh příslušného zákona, jehož přijetí chce dosáhnout ještě v letošním roce. Francie by se tak stala první zemí, která by podobný krok uskutečnila, uvedla agentura Reuters. Upozorňuje ale, že jde o převážně symbolické opatření. Produkce ropy a plynu ve Francii se totiž na domácí spotřebě podílí jen zhruba jedním procentem.

Francie podle návrhu přestane vydávat nová povolení k průzkumu a těžbě ropy a plynu. Prodlužování již vydaných povolení bude postupně omezovat tak, aby jejich platnost do roku 2040 vypršela. I po roce 2040 však bude země pokračovat v dovozu a zpracování ropy.

Podle francouzského ministra životního prostředí Nicolase Hulota návrh ukazuje odhodlání Francie splnit cíle v oblasti ochrany klimatu. Hulot už v červenci představil plán, podle kterého by se ve Francii měly do roku 2040 přestat prodávat benzinové i naftové automobily. 

Témata:  Francie ropa zemní plyn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy