reklama

Za nedodržování lidských práv loni Egypt kritizovala Amnesty International, podle níž v Egyptě přibývá pohřešovaných občanů a případů mučení. Vláda ale obvinění o systematickém a rozšířeném mučení odmítá.

V 63stránkovém materiálu HRW se uvádí, že ministerstvo vnitra vytvořilo mechanismus výslechů, aby získalo informace. Vyšetřovatelé s naprostou beztrestností zatčené bijí, používají elektrické šoky a další bolestivé metody.

Vláda ale popírá, že je mučení metodické. Jde prý o prohřešky jednotlivců, kteří jsou stíháni.

HRW tvrdí, že Sísí, který stál v minulosti v čele armády, jež v roce 2013 svrhla prezidenta Muhammada Mursího, usiluje o nastolení politické stability za každou cenu. Mučení, jemuž jsou zatčení vystaveni, odpovídá podle zprávy HRW zločinům proti lidskosti.

Po Mursího svržení se stále konají protesty, při nichž za čtyři roky přišlo o život 1000 osob. Zatčeno bylo 60.000 lidí, mnozí byli obviněni a souzeni. Několik set lidí dostalo tresty smrti, další stovky se pohřešují. Většina z nich patří k Mursího stoupencům, ale pronásledování se týká také aktivistů z řad sekulární opozice.