reklama

Steinbachová, která je v Česku a Polsku známa jako dlouholetá předsedkyně Svazu vyhnanců (BdV) a odpůrkyně takzvaných Benešových dekretů, vystoupila na předvolebním mítinku protiimigrační strany na jihozápadě Německa.

Čtyřiasedmdesátiletá Steinbachová opustila CDU letos v lednu po více než 40 letech, především na protest proti migrační politice kancléřky Angely Merkelové, která podle ní otevřením hranic v roce 2015 porušila zákon. Dříve Steinbachová kritizovala například i postoj německé vlády při řešení řecké dluhové krize nebo odklon od podpory jaderné energetiky.

V době svého vystoupení ze strany Steinbachová uvedla, že nemá v plánu vstoupit do AfD, už tehdy ale vyjádřila naději, že se strana po zářijových volbách dostane do parlamentu. Dnes na dotaz ke členství v AfD řekla, že jej "prozatím" vylučuje.

Dnes Steinbachová AfD poprvé aktivně podpořila, když vystoupila na jejím předvolebním shromáždění ve Pforzheimu. Město ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko se zhruba 120.000 obyvateli je v Německu známé jako jedno z měst s největším podílem obyvatel s kořeny v zahraničí.

Na předvolební mítink ve Pforzheimu dorazili také oba volební lídři AfD Alexander Gauland - stejně jako Steinbachová někdejší dlouholetý člen CDU - a Alice Weidelová i spolupředseda strany Jörg Meuthen. AfD předvolební průzkumy v současnosti předpovídají zisk sedmi až deseti procent hlasů.