Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka financovala svého syna džihádistu, teď ji hrozí rok a půl za mřížemi

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Paříž - Francouzská prokuratura požaduje 18 měsíců vězení pro ženu, která posílala peníze do zahraničí svému zradikalizovanému synovi. Mladík nakonec patrně zahynul v Sýrii v bojích po boku islamistů.

Nathalie Haddadiová (43) z Alsaska je obviněna, že svému synovi zaplatila před dvěma lety letenku do Alžírska, kde žije jeho otec. Mladík měl přitom zákaz opustit území Francie kvůli trestu ze neupřesněný delikt.

Muslimka pak podle obžaloby poslala synovi peníze, když pobýval v Malajsii, a platila mu i další letenky. Z Malajsie syn odcestoval k radikálům IS do Sýrie. Telefonát v roce 2016 Haddadiové oznámil smrt jejího 21letého syna.

Žena se podle francouzského tisku hájila mimo jiné tím, že svému dítěti by pomohla každá matka. Během procesu uvedla, že již byla potrestána ztrátou syna a že mu v žádném případě neposílala peníze do Sýrie. Připustila ale, že o mladíkově radikalizaci věděla. Verdikt soudu v nepříliš obvyklé kauze bude znám koncem září.

Témata:  Francie Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.