Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válečný konflikt s KLDR prý nevypukne a zvítězí zdravý rozum, míní Putin

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Peking/Vladivostok - Čína souhlasí s tím, aby Rada bezpečnosti OSN přijala "nutná opatření" v reakci na nový jaderný test Severní Koreje. Ruský prezident Vladimir Putina se domnívá, že v krizi okolo KLDR a jejích jaderných zkoušek převládne zdravý rozum a válka nevypukne.

Spojené státy požadují, aby Rada bezpečnosti v odpovědi na šestý a zatím největší jadernou zkoušku KLDR uvalila na Severní Koreu ropné embargo. Americký návrh rezoluce OSN obsahuje také zákaz vývozu textilu z KLDR nebo zmrazení majetku severokorejského vůdce Kim Čong-una a celé vlády. Dokument rovněž na Kim Čong-una uvaluje zákaz cestování a zapovídá najímání severokorejských pracovníků do zahraničí.

Čína patří společně s Francií, Ruskem, USA a Británií mezi stálé členy RB OSN, kteří mají v Radě bezpečnosti právo veta. "Čína souhlasí s tím, aby Rada bezpečnosti OSN reagovala a přijala nutná opatření," prohlásil na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Wang I. "Sankce a nátlak" na režim severokorejského diktátora Kim Čong-una ale představují pouze "polovinu řešení", tou druhou je "dialog a jednání", dodal.

"Jsem přesvědčen, že věc nedospěje až k rozsáhlému konfliktu, zejména s nasazením zbraní hromadného ničení, že všechny strany konfliktu mají dost zdravého rozumu a chápou svou odpovědnost vůči lidem žijícím v regionu, a že dokážeme vyřešit tento problém diplomatickými prostředky," prohlásil Putin dnes na hospodářském fóru ve Vladivostoku.

Ruský prezident připomněl, že v roce 2005 byli účastníci jednání s KLDR blízko vyřešení problému, prakticky už vše bylo domluveno: KLDR souhlasila se závazkem ukončit svůj jaderný a raketový program, velmoci slibovali tomu napomoci a hovořilo se obnovení normálních vztahů mezi Severní a Jižní Koreou. "Ale pak, bohužel, kdosi požadoval - podle mého názoru - od Severní Koreje to, co neslibovala, a postupně se situace zhoršila až k nynějšímu stavu," poznamenal.

"Na Korejském poloostrově a v celém regionu válka nebude. Jsem o tom přesvědčen," ujišťoval účastníky fóra i jihokorejský prezident Mun Če-in, podle kterého růst napětí zavinila Severní Korea. Uplatnění sankcí mezinárodního společenství je podle něj cesta, jak pokojně a diplomaticky vyřešit situaci. K vyvinutí co největšího tlaku na režim v Pchjongjangu, aby byl donucen zříci se jaderných raket, vyzýval na vladivostockém fóru také japonský premiér Šinzó Abe.

Témata:  Severní Korea Čína Vladimír Putin

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy