Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty vyvolalo rozmístění zbylých částí protiraketového systému THAAD Američany

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Americká armáda dnes v Jižní Koreji instalovala zbývající čtyři odpalovací zařízení protiraketového systému THAAD, který má posílit obranu země vůči hrozbám ze strany KLDR. Štítu se obávají Čína a Rusko. Nelíbí se jim, že by radary mohly sledovat i jejich vojenské aktivity.

Čtyři odpalovací zařízení systému THAAD byla dnes časně ráno instalována v areálu bývalého golfového hřiště v oblasti Songdžu, kde se už dvě taková zařízení nacházela. 

V lokalitě bylo nasazeno na 8000 členů jihokorejské policie, kteří zasáhli proti odpůrcům štítu bránícím od středečního večera v přístupu na místo. Policisté nakonec blokádu asi 400 obyvatel blízkých vesnic a aktivistů prolomili. Při střetech utrpělo zranění 38 osob, včetně šesti příslušníků policie.

Jižní Korea instalovala první část protiraketového systému THAAD v oblasti Songdžu již na sklonku dubna, krátce před nástupem nynějšího jihokorejského prezidenta Mun Če-ina do funkce. Místní obyvatelé a aktivisté opakovaně vyjádřili obavy ze zdravotních rizik.

Prezident Mun Če-in po převzetí úřadu zprovoznění zbývajících částí protiraketového štítu zmrazil. Když ale Severní Korea v červenci otestovala mezikontinentální balistickou raketu, se prezident s ohledem na bezpečnost občanů Jižní Koreje rozhodl přistoupit k instalaci zbývajících částí štítu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na dnešní tiskové konferenci řekl, že Peking předložil Jižní Koreji "ostrý protest".

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Čína

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy