reklama

Pro zákon o referendu zvedlo ve středu ruku 72 poslanců, 11 se jejich hlasování zdrželo. Opoziční poslanci odešli ze sálu.

Generální prokurátor José Manuel Maza dnes novinářům řekl, že jeho úřad chce katalánské poslance za odhlasování zákona obvinit z trestného činu. Obžalováni mají být i členové katalánské vlády za to, že umožnili debatu o zákonu a hlasování. Katalánští politici by mohli být obžalováni z neposlušnosti, zneužití moci a zpronevěry.

Katalánská vláda dnes zahájila přípravy na uspořádání říjnového hlasování. Požádala radnice jednotlivých měst, aby do 48 hodin prostřednictvím e-mailu poskytly seznamy míst, kde se bude moci hlasování konat.

Španělská vláda se dnes sešla na mimořádném zasedání a premiér Mariano Rajoy řekl, že kabinet požádá ústavní soud, aby proti katalánskému zákonu zakročil. Vláda také pohrozila soudním stíháním všech, kdo se budou podílet na organizaci referenda. "Referendum o sebeurčení se konat nebude," sdělil premiér. Ústavní soud už oznámil, že změnil svůj dnešní program, aby mohl rozhodnout o požadavku vlády.

Rajoy také upozornil starosty katalánských měst, že je jich povinností znemožnit jakoukoli činnost zaměřenou na přípravu referenda. "Nikdo vás nemůže nutit jednat nelegálně," řekl. Přijetí zákona označil za "nepřijatelný akt neposlušnosti".

Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull dnes ujistil, že se referendu konat bude. "Uspořádáme ho, i když bude sněžit nebo foukat vítr, protože je to smlouva mezi námi a občany Katalánska," řekl.