Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se nesmí dělat na východ a západ, řekl v Praze italský premiér

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Budoucnost Evropské unie nemá spočívat na tom, že bude někoho vyčleňovat nebo se dělit na východ a západ, uvedl po jednání se svým českým protějškem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) italský premiér Paolo Gentiloni.

Evropa by se podle jeho představ měla pohybovat společně vpřed. Politici se v dnešních rozhovorech v Praze dotkli také dalších unijních témat i bilaterálních vztahů. Po setkání s novináři je čekalo ještě dvouhodinové jednání.

Gentiloni řekl, že se Sobotkou hovořil o některých svých setkáních s dalšími evropskými lídry. "Musí být jasná zpráva, že můžeme různě vnímat situaci, ale nejsou zde žádné uzavřené kruhy. Budoucnost evropské integrace nesmí být taková, že někoho budeme začleňovat a někoho vyčleňovat. Nemáme zájem, abychom přiživovali myšlenku na rozdělování na západ a východ Evropy," řekl novinářům.

Český premiér Gentilonimu představil svou myšlenku, že by země neplatící eurem mohly mít v budoucnu při jednáních eurozóny pozorovatelský status. Itálii označil za důležitého partnera Česka v Evropské unii i Severoatlantické alianci. "Naše vztahy jsou bezproblémové, spojenecké a bez otevřených otázek," dodal. 

Debata premiérů se dotkla i odchodu Británie z unie nebo prohlubování společné evropské obrany. "Ještě budeme mít možnost hovořit během pracovní večeře, budeme se věnovat především bilaterálním vztahům," uvedl Sobotka, podle kterého země spojují kulturní i hospodářské vazby. Český premiér také ocenil fakt, že Gentiloni je prvním italským předsedou vlády, který do Česka zavítal za posledních deset let.

Témata:  Itálie EU EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy