Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František vyzval k příměří v Kolumbii, uvítací ceremoniál narušil novinář, který chtěl požehnat

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bogotá - Papež František zahájil návštěvu jihoamerické Kolumbie. Spolu s kolumbijským prezidentem Juanem Manuelem Santosem vyzval k usmíření obyvatel v zemi, kde minulý měsíc skončilo odzbrojování povstalců po půlstoletí trvajícím konfliktu.

Před schůzkou s prezidentem se papež pozdravil se skupinou dětí, z nichž jedno mu předalo venezuelskou vlajku. Už cestou do Kolumbie se papež na palubě letadla pomodlil za dialog a stabilitu v této sousední zemi, kterou zmítá politická a ekonomická krize.

Papež František ocenil úsilí, které vedlo loni k podpisu mírové dohody mezi vládou a gerilou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). "Kéž tato snaha nedopustí podlehnout pokušení mstít se," uvedl papež v Bogotě. Dodal, že Kolumbijci nejsou v boji o mír sami. "Proto jsem sem přijel, abych vám řekl, že nejste sami. Má návštěva vám má pomoci vydat se na cestu usmíření a míru," uvedl také osmdesátiletý papež.

"Ničemu nepomůže klid zbraní, když budeme nadále ozbrojeni ve svých srdcích. Ničemu nepomůže konec války, když na sebe budeme stále pohlížet jako na nepřátele," řekl prezident Kolumbie Santos v uvítacím ceremoniálu před prezidentským palácem. Oficiální uvítání před prezidentským palácem narušil jeden novinář, který vběhl na červený koberec, poklekl před papežem a poprosil ho, aby mu požehnal.

František, který je teprve třetím papežem na návštěvě Kolumbie, ještě dnes v Bogotě odslouží mši pod širým nebem v parku Simóna Bolívara. Po ní by se měl soukromě setkat s několika venezuelskými biskupy, kteří vystupovali proti diktátorským praktikám venezuelské vlády. 

Vrcholem papežovy cesty má být páteční Akt usmíření ve městě Villavicencio, jehož se mají účastnit lidé postižení konfliktem i bývalí povstalci. Během něj má také papež prohlásit za blahoslaveného kolumbijského kněze Pedra Ramíreze, kterého zavraždil rozlícený dav během povstání v Bogotě v roce 1948, a biskupa Jesúse Jaramilla, kterého v roce 1989 unesli a zabili povstalci z organizace Vojsko národního osvobození (ELN). V sobotu papež navštíví město Medellín, které je považováno za "katolickou metropoli země", a v neděli ve městě Cartagena svou návštěvu Kolumbie ukončí.

Témata:  Papež František Kolumbie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy